4 Juni a.s. is het dan zo ver, de tweede editie van het festival Gouda Maakt Toekomst. In 2022 namen we er zelf nog deel aan de Plasticsoep Spel Workshop, dit jaar hopen we aanwezig te zijn als bezoekers. Kom jij ook? De vorige editie was, zeker kijkend naar de opkomst, een groot succes. Ook dit jaar een markt, workshops, foodtrucks, theater en meer die allen in het teken van duurzaamheid staan.
Maand: mei 2023
Dak erop
Nadat de daken eraf gingen is direct een dag erna weer een nieuw dak op de voormalige werkplaats geplaatst. Wij hebben daarbij gekozen voor sandwichpanelen. Dakpannen of zelfs stro zou misschien een duurzamere keuze zijn geweest, maar waren voor ons niet haalbaar. Sandwichpanelen zijn zeker niet de minst duurzame. Ze gaan lang mee, zijn recyclebaar en door de eenvoudige montage waren er geen aanpassingen aan de dakconstructie nodig.
Verder hebben we gekozen voor een iets dikkere metaallaag waarop direct zonnepanelen gemonteerd kunnen worden wat ook aan materiaal scheelt. De schoorsteen heeft eraan moeten geloven. Die had met onze plannen toch geen functie meer. Met al zijn we blij met het tussenresultaat. Nu nog wachten op het materiaal voor de afwerking. Van binnenuit ziet het er al een stuk frisser uit. We kijken er dan ook naar uit de wanden en vloer ook aan te pakken en zo een heel strakke ruimte te creëren.
Het dak eraf
Vandaag ging letterlijk het dak eraf. En wel drie daken! Die van de garage, voormalig werkplaats en schuur. Zo’n 200 m2 aan asbestplaten in een ochtend verwijderd en in de middag afgevoerd. Mooi werk door De Kempen Asbestsanering.
Onze eerste oogst bij de Herenboeren
Sinds zaterdag is ons lidmaatschap bij de Herenboeren Land van Weert officieel ingegaan en hebben we onze eerste deel van de oogst kunnen ophalen. Bloemkool, prei, verschillende sla, zelf geplukte kruiden en meer.
Hoewel we ook thuis groenten en fruit gaan telen zal dit nooit genoeg zijn. Als je voor een groter deel invloed wilt hebben op waar je eten vandaan komt en hoe het verbouwd wordt, dan kom je al snel terecht bij coöperaties. Ze dragen bij aan oplossingen voor veel maatschappelijke uitdagingen.
Het betekent overigens niet dat we niet meer naar o.a. supermarkten gaan. Wel is het een flinke stap in het veranderen van onze leefwijze. Net als onze andere projecten moeten we leren te doen met wat het moment ons biedt. Het vraagt wat creativiteit, maar je krijgt er veel voor terug.
Terug van vakantie
De meivakantie zijn we er even tussenuit geweest. Even afstand van het toetsenbord. Een weekje Enter. Deze keer geen pretparken, dierentuinen en grote steden. Ja, wel de nodige winkeltjes, maar geen volle tassen met aankopen. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt ons ook op wat activiteiten te richten die aansluiten op onze projecten thuis. Waar komen bepaalde groenten en plantjes vandaan? Zo hebben we de megakassen van Emsflower in Emsbüren bezocht. Maar liefst 64 hectare waar veel high tech wordt toegepast, maar ook wordt geëxperimenteerd met duurzame methoden van telen. Iets kleiner, maar niet minder indrukwekkend, was de voorbeeldtuin van Eco-Care Gorris die voor ons een ontwerp voor een natuurzwemvijver heeft gemaakt. Het bezoeken van deze tuin heeft ons een mooie indruk gegeven van wat wij kunnen verwachten zodra onze plannen door de gemeente zijn goedgekeurd. Het is ontzettend mooi te zien wat hij weet te realiseren en hoe het aansluit op de projecten waar wij al mee bezig zijn. Dat motiveert enorm.
Eenmaal thuis zijn we dan ook weer aan de slag gegaan. Eindelijk een composthoop, opgebouwd uit roosters van azobe hout afkomstig uit stallen. Verder weer met de kettingzaag aan de slag geweest om stammen en takken van dennenbomen op maat te zagen voor projecten in de tuin en de moestuin wordt ook weer gevuld.