Isoleren schuur

De schuur willen we dermate isoleren dat deze voldoet aan normen die ook gesteld worden aan woningen en dat verwarmen met een warmtepomp mogelijk wordt.

1e stap (voltooid november 2021)

De eerste stap, het isoleren van de 6cm spouw in de muren heeft al plaatsgevonden, evenals het voorzien van de ramen van HR++ glas. Dit hebben we gelijktijdig gedaan met dezelfde maatregelen aan het woonhuis.

2e stap (voltooid mei 2023)

Als tweede stap hebben we het asbestdak laten vervangen door 8cm dikke sandwichpanelen.

3e stap (in uitvoering)

Als derde stap willen we kieren en de ruimte tussen de spouwmuur en dak dichten. Een deel van de kieren hebben we al gedicht met schapenwol. De grote openingen boven in de spouw zijn (tijdelijk) afgedicht met tape.

De ruimte tussen muur en dak aan de lange zijden (ieder ongeveer 13 meter) is zo’n 15cm hoog. Zie afbeelding.

De kieren tussen muur en dak aan de korte, shuine zijden zijn een paar milimeter tot aan een centimeter en hebben een totale lengte van zo’n 24 meter (12 meter binnen, 12 meter buiten). Als proef hebben we al 3 meter aan de binnenzijde gedicht met schapenwol.

4e stap

Als vierde stap willen we voor de binnenmuren nog extra isoleren wanden plaatsen. Hierbij denken we aan het gebruik van kalkhennepblokken. Ook moet er eerst gekeken worden of de vloer behouden kan blijven.

5e stap

Het isoleren van de vloer. Hier kijken we nog naar de opties en wat de vloer aan kan. Ook dienen er wellicht eerst rioolbuizen te worden aangelegd.