Isoleren woning

Al in Gouda hadden we het idee onze woning te isoleren. We wilden dit graag combineren met een verbouwing omdat we het zonde vinden kosten te steken in materialen die je daarna weer laat verwijderen. Echter veel financiële ruimte hadden we niet. Deze ontstond pas als gevolg van verhuizen. Een combinatie van een woning met een lagere marktwaarde, lagere hypotheekrente, afgeloste studieschuld die niet meer meetelde in de hypotheek en de mogelijkheid om extra geld te lenen voor het verduurzamen.

De kosten voor muren, ramen én isolatie van de vliering hebben we rond de 10.000 euro weten te houden. Dat is incl. muren en ramen van de schuur, maar excl. de aanbouw met keuken (spouw niet ruim genoeg) en ramen achterzijde (ivm. plannen voor verbouwing). We hebben kosten bespaard door de aanwezige hardhouten kozijnen te hergebruiken, de isolatie op de vliering zelf te leggen en gebruik te maken van subdidietrgreglingen. We kunnen niet overal voor de meest ideale isolerende materialen gaan, maar de combinatie met andere maatregelingen zoals de thermostaat een paar graadjes lager maken ook een groot verschil. Verdere stappen zoals vloerverwarming en een warmtepomp staan gepland op de wat langere termijn.

De kosten voor een jaren 60 rijtjeswoning zoals wij deze in Gouda hadden kunnen aanzienlijk lager liggen. Soms kan men met een paar duizend euro al een groot verschil maken en met de stijgende energieprijzen is zo’n investering binnen enkele jaren terugverdiend. En wellicht nog belangrijker, de jonge generaties gebaat zijn bij een duurzamere samenleving.

Om het effect van de maatregelen die we nemen te kunnen blijven volgen en voor andere werkzaamheden, zoals het aanleggen van vloerverwarming, hebben we een warmtebeeldcamera aangeschaft. Gezien de kosten die kunnen oplopen in de tienduizenden euro’s hebben we gekozen voor een instapmodel. Deze geven een beeld van 32 bij 32 pixels en zijn absoluut niet te vergelijken met de apparatuur waar professionals over beschikken. Ook vraagt het maken van warmtefoto’s de nodige kennis over de weersomstandigheden en maatregelen in huis voor het creëren van de juiste condities. Het laten maken van warmtefoto’s met rapportage is dus zeker de investering waard. Toch hebben de door ons gemaakte foto’s wat inzichten gegeven. Zo is duidelijk te zien dat waar dubbele beglazing is geplaatst het warmteverschil met de geïsoleerde muren minimaal is. Dat terwijl in de keuken waar de ramen niet vervangen zijn er veel warmte ontsnapt. Dit is ook duidelijk bij de voordeur te zien. Een van de acties die we daarop gaan ondernemen is het plaatsen van een rolluik voor de voordeur.