Huis van stroo? Laten we het sprookje herschrijven!

Vandaag al om 4:30 mijn nest uit, op naar de eerste workshop van Strobox. Ik was in ieder geval niet de enige Limburger die naar Olst afreisde. 

Onder de aanwezigen waren zowel personen die zich aan het oriënteren zijn (waaronder ikzelf) en bouwers. Er is veel aan kennis en ervaringen gewisseld. Veel uitdagingen, zoals je weg zien te vinden door regelgevingen, kwamen al bekend voor. Hier kon men dan ook mooi tips over uitwisselen.

Maar mooier was om het product te kunnen voelen en te zien hoe voordelen van materialen nu al een omslag teweeg kunnen brengen. Buiten zaken als CO2 reductie kwamen ook eigenschappen als vochtregulatie ter sprake. Ook kregen we de gelegenheid om zelf te stucen met leem. Een gezonder klimaat voor de planeet en in je huis.

De workshop was er op gericht om (potentiële) zelfbouwers op weg te helpen, o.a. om te kijken wat je zelf zou kunnen doen en wat je zou kunnen laten doen. Iets wat ik ook bij meer producenten terug zie. Want buiten het gebrek aan personeel gaan de ontwikkelingen zo snel dat bedrijven in de bouw het ook qua kennis nog moeilijk kunnen bijhouden. Wil je duurzaam bezig zijn, dan ben je al snel aangewezen op kennis aanwezig bij producenten. Zo’n workshops zijn dan ook zeker aan te bevelen.

Binnenkort is er trouwens ook een bijeenkomst over het verbouwen van gewassen voor biobased bouwen in Nederweert. Een huis van stroo zou dus zomaar de toekomst kunnen zijn.