Een kier dichten? Een bus purschuim pakken en zo gedaan toch? Nu is het al redelijk algemeen bekend dat PUR een relatief negatieve impact op het milieu heeft. Nou kwam er een maand geleden toevallig een post op LinkedIn langs waarbij je van Bouwcenter Concordia een stuk stopwol opgestuurd kon krijgen. Nu wordt er over schapenwol ook gezegd dat deze, door de mest van schapen, voor de productie een hoge CO2-uitstoot heeft. Maar hoe je het ook wendt of keert, schapenwol is #biobased en #circulair, vaak gezien als bijproduct en lijkt ons hoe dan ook beter dan PUR. Wij hebben er dit weekend een stuk kier mee gedicht dat was ontstaan na het vervangen van het dak van de grote schuur en waar de spouwmuurisolatie door naar buiten kwam. Dat ging verrassend goed. Het tuitje van een bus purschuim komt weer makkelijker in holtes, maar het aanbrengen van de stopwol geeft aanzienlijk minder troep en met een plamuurmes was het vullen van millimeter dikke kieren ook geen probleem. We hebben overigens ook nog steeds het idee om deze extra te gaan isoleren met kalkhennepblokken.
De grootste klus was het plaatsen van gebruikte sandwichpanelen op de kleine schuur. Deze zijn afkomstig van Sandwichpanelen Claassen, niet al te ver van huis. De panelen zijn nog in goede conditie waardoor ze goed op elkaar aansluiten. De grootste uitdaging zit ‘m in de geraamte van de schuur welke opgebouwd is uit boomstammen die we vanwege het karakter en duurzaamheid willen behouden, wat tevens ook vergunningstechnisch zijn voordelen heeft. Deze constructie zijn we ook aan het opschuren en aan het voorzien van een laag HABiol anti-bacteriologische onderhoudsolie, eveneens op natuurlijke basis. Deze klus zal nog wel een tijdje duren.
Een ander klein project was het plaatsen van een (tijdelijk) hek voor Ollie, gemaakt uit hergebruikte en restmaterialen die we nog hadden liggen. Het verdient zeker geen schoonheidsprijs, maar biedt voorlopig een goede oplossing.