TV Defect? Dit bleek zo gefikst!

Treurig weer, niet iedereen thuis, oppassen op de pup en je voelt jezelf niet bepaald op-en-top. Wat doe je dan? Geen grote moeilijke projecten, dus dan maar iets makkelijks. Een TV repareren? Nooit gedaan, maar ik heb op het VBO elektrotechniek gedaan dus ik zou het wel moeten kunnen.

We hebben wel vaker wat kapotte apparaten, maar we zijn nog nooit naar een Repair Café geweest. Tot nu toe kon ik het zelf wel repareren of was het apparaat ook echt zichtbaar niet te herstellen. In dit geval ging het om een ongeveer tien jaar oude Samsung TV die niet wilde aangaan. Na op internet te hebben gezocht zou een kapotte condensator, een klein elektrisch onderdeeltje van maar een tiental cent, een veelvoorkomende oorzaak zijn. Iedere hobbyist, waaronder ik, heeft deze wel op voorraad liggen. Bij het openmaken van de TV was al direct zichtbaar dat dit het geval was. Ik had niet de juiste capaciteit, maar dat kreeg ik voor elkaar door twee condensators te combineren. Het schrijven van deze post duurde wellicht langer dan het repareren van de TV.

Veel mensen zullen denken: “Een tien jaar oude TV, die was toch al aan vervanging toe!” Op het moment van schrijven zijn we TV aan het kijken op de grootste TV die we thuis ooit als nieuw hebben gekocht voor nog geen 450 Euro. Een zo’n 13 jaar oude LG LH3000 die m.b.v. een tweedehands Chromecast tot een SmartTV is gemaakt. Voor ons voldoende en tegenwoordig gaan we voor vergelijkbare spullen naar de kringloop waar, naar ons idee, nog prima Full-HD TV’s voor tientjes worden aangeboden.

Wees dus niet te snel met het weggooien van die “oude” TV, zelfs als ie niet meer aan wil. Kans is groot dat het voor letterlijk een paar cent opgelost is. Ja, bij de producent hoef je niet met een “oude” TV te komen aanzetten en lukt dat wel, dan staan alleen al de onderzoekskosten niet in verhouding tot een nieuwe TV. Overweeg dan ook naar een Repair Café te gaan. Het wordt weer tijd dat producten makkelijk te repareren zijn en je in ieder dorp wel iemand vindt die dat “even” voor je kan doen.