Net een huis gekocht en een maand na de overdracht stopt de bolier met werken. Wat blijkt, deze zat achter een dag/nacht relais welke werkte o.b.v. het TF-signaal (toonfrequent-signaal). Dit signaal werd door netbeheerders gebruikt om oude meters te laten schakelen tussen dag- en nachttarief en is per 1 juli 2021 uitgeschakeld. Voor boilers werd dit gebruikt om er voor te zorgen dat het water werd opgewarmd tijdens het lage nachttarief.
We willen ook weer overgaan op dynamische tarieven en hebben hiervoor ook weer een slimme meter aangevraagd. Dit zijn tarieven die gebaseerd zijn op de energiebeurs en ieder uur anders kunnen zijn afhankelijk van de verwachte aanbod van o.a. zonne- en windenergie. Een energieleverancier die werkt o.b.v. deze tarieven rekent geen marge voor mogelijke fluctuaties maar voornamelijk voor o.a. de administratieve kosten zoals facturering waardoor je netto goedkoper uit kunt zijn en je energieleverancier meer transparantie kan geven in hun werkwijze. Uitzonderingen op de financiële voordelen zijn nu mensen gebleken die een vast contract zijn aangegaan vóór de energiecrisis. Echter deze lopen nu het risico dat hun energieleverancier omvalt door de verliezen op deze contracten en klanten daardoor hun opgebouwde voorschot kwijt zijn. Gelukkig hebben veel energieleveranciers een goed gevulde kas, maar zullen in de toekomst toch voorzichtiger moeten zijn. Bij energieleveranciers die werken met variabele tarieven speeld dit minder omdat zij iedere maand de meer of minder gebruikte energie direct kunnen verrekenen o.b.v. de beursprijzen. Ja, als klant voel je dat wel even als de tarieven explosief stijgen, echter dit compenseert zich op andere momenten.
Dynamische tarieven kunnen dus voordeliger zijn. Er zijn zelfs momenten waarbij het aanbod van energie groter is dan de vraag en je betaald krijgt voor het gebruiken van energie. Dit door de complexe werking van de energiemarkt waarbij niet iedere energieproducent de flexibiliteit heeft zijn productie te verlagen in een markt waar hernieuwbare energie een steeds groter aandeel heeft.
We gaan dus naar een situatie waarbij bedrijven en huishoudens hun afname van energie afstemmen op het aanbod. Je auto opladen op het moment dat de zon volop schijnt en verbruikers zoals wasmachines en drogers meer gespreid laten draaien door de energienetwerken “slimmer” te maken.
Een eerste stap die wij daar thuis nu in zetten is door de boiler te plaatsen achter een schakelaar met ingebouwde energiemeter. Het is een wat uitgebreidere variant die de mogelijkheid heeft eigen programmacode toe te voegen. Uiteraard hebben we geprobeerd ook hier te letten op duurzaamheid. Alle onderdelen, m.u.v. het de inbouwschakelaar, zijn hergebruikt van een ander systeem uit onze vorige woning.
Momenteel staat de schakelaar bij ons altijd aan en zijn we het energieverbruik van de boiler aan het monitoren. Hierbij valt duidelijk te zien dat na het doen van de vaatwas of douchen de boiler elektriciteit begint te verbruiken. Zodra het water opgewarmd is blijft deze geruime tijd warm. Op het moment dat we meer inzicht hebben wanneer er behoefte is aan warm water kunnen wij binnen deze perioden de boiler inschakelen op momenten dat de energietarieven het laagst zijn. Een tussenstap zou zijn dit in ieder geval via een vast schema in de avond toe te passen en bij het handmatig drukken op aanwezige knop de boiler na b.v. twee uur automatisch uit te schakelen.
De perfecte oplossing is er wellicht niet, maar dit soort oplossingen helpen wel bij het verklijnen van de noodzaak van energiebuffers in de vorm van o.a. accu’s in huis.