Plasticsoep Spel

Iets op een duurzame manier iets leren maken wat ook nog eens gebruikt kan worden om spelenderwijs te leren over de problemen rond de plastic soep, dat is wat Evaline met haar papa en zusje doet met het Plastic Soep Spel.

Doel is het maken van een spel met speelstukken uit zelf gerecycled plastic en een spelbord van zelf gerecycled papier. Het is een van onze eerste experimenten waarbij we op zoek zijn naar de juiste productiemethodes. Daarnaast is het een leuk project om kinderen ook andere vaardigheden bij te brengen die nuttig zijn bij het hele creatieve proces rond duurzaamheid. Zo worden de spelregels bedacht door met elkaar een mindmap te maken waarin ieder zijn ideeën kan inbrengen.

Tijdens het experimenteren zijn wij er onder andere achter gekomen dat redelijk ruwe stukken geknipt HDPE of PLA plastic goed te smelten zijn in een oventje van een paar tientjes en gebruikmakende van siliconen mallen. We zijn ook bezig met het proberen te maken van eigen siliconen mallen.

Workshops

We zijn dit project gestart met het idee er een workshop voor kinderen van de maken. Met 50 tot 60 deelnemers tijdens Gouda Maakt Toekomst is het zeker geslaagd te noemen. Tijdens de workshop hebben wij, naast het maken van het bordspel, ook experimenten uitgevoerd om het proces van scheiden, shredden en smelten van plastic in het klein na te doen. Dit is echter niet nodig om het spel te kunnen maken en we raden het dan ook niet aan te doen als je niet weet hoe en wat. Veel plastics, zoals van PVC buizen en ABS gebruikt in speelgoed geven bij smelten giftige dampen.

Zelf aan de slag gaan

Er zijn een aantal onderdelen, met name het maken van het bordspel, die goed zelf thuis of op school met kinderen uit te voeren zijn. Maar ook dan geldt altijd: “Gebruik je gezond verstand.”. We gaan immers aan de slag met afval en het is belangrijk te weten wat je gebruikt. Sommige stukjes plastic kunnen scherp zijn en thuis kunnen kleine broertjes en zusjes misschien het idee krijgen onderdelen van het spel in hun mond te stoppen. Een zelfgemaakt spel voldoet dus niet aan eisen waar speelgoed verkocht in winkels aan dient te voldoen. Maar geeft toe, het is natuurlijk leuker om zelf iets te maken dan te kopen, en al helemaal als het met gratis materialen kan en het eindresultaat iets unieks oplevert. Wij hebben dan ook een aantal van de (concept) documenten beschikbaar gemaakt op onze website. Deze documenten worden wel eens bijgewerkt. Suggesties zijn dan ook welkom.

Spelinstructies

Deze krijgen kindereren mee tijdens de worekshop. Uiteraard kan men ook zelf spelregels bedenken, maar deze wormen al een goede basis, zeker voor als men maar een uurtje heeft voor de workshop. Het gaat uit van een simpel spelbord in de vorm van een draaikolk. Speelstukken in de vorm van bootjes die stukjes plastic uit de zee gaan vissen om vervolgens de weg voor vissen vrij te maken. Download hier de versie van mei 2022.

Boodschappenlijstje

Een suggestie voor materialen die gebruikt kunnen worden. Ook leuk om vooraf aan kinderen mee te geven zodat ze de materialen thuis met hun ouders kunnen verzamelen. Download hier de versie van mei 2022. Download hier de versie van mei 2022.

Overzicht

Een lesbrief is nog in de maak, maar een overzicht van de verschillende onderdelen is er wel al. Dit overzicht bevat suggesties voor onderdelen die de workshop voor voor verschillende leeftijdscategorieën, zelfs volwassenen, intersant kunnen maken. Niet alle onderdelen, zolas het, shredden en smelten van plastic, zijn geschikt om met jonge kinderen te doen, maar bijvoorbeeld wel tijdens technieklessen op een middelbare school. De basisonderdelen zijn groen gemarkeerd en hier valt al makkelijk meer dan een uur mee te vullen. De meeste onderdelen zijn door onszelf thuis uitgeprobeerd en daar hebben de nodige dagen in gezeten. Download hier de versie van mei 2022.