Afkoppelen regenwater

Het afkoppelen van regenwater van het riool krijgt steeds meer aandacht en sommige gemeentes geven er zelfs subsidie voor. Zo wordt er op het moment van schrijven in Nederweert voor het afkoppelen van regenwater van het riool 9 euro per vierkante meter dak aan subsidie gegeven. Voor veel mensen is dit makkelijk verdiend door de regenpijp de tuin in te laten lopen. Wij hebben het echter iets ambitieuzer aangepakt.

In de eerste instantie hebben wij iemand laten komen om te kijken naar de mogelijkheden een ondergrondse regenwateropslag aan te leggen gekoppeld aan de WC’s, wasmachine, drinkwater dieren etc. Dat zou naast ontlasting van het riool ook zo’n 90% aan kraanwater kunnen schelen. Zo’n installatie zou ons echter meer dan 10.000 euro kosten wat verre van rendabel zou zijn. Kraanwater kost immers nog geen euro per kuub. Ons werd aangeraden dat geld te steken in het isoleren van ons huis en opwekken van duurzame energie.

Dat betekend echter niet dat wij niet zelf met de bouw van een installatie voor het gebruik van regenwater aan de slag zijn gegaan. En met succes. Met vele materialen van met name Marktplaats, soms zelfs gratis, zijn wij een opslag van regenwater aan het realiseren, een wadi in combinatie met een kruidenspiraal en nog wat educatieve onderdelen.

Koppeling van IBC containers met hergebruikte regenpijpen

De wateropslag voor de grote schuur bestaat uit IBC containers die voor enkele tientjes op marktplaats te vinden zijn. Ze zijn, groot (1000 liter), lelijk, maar laat je ze begroeien met planten of graaf je ze deels in, dan vallen ze niet meer op. Ten opzichte van een regenton bij de bouwmarkt die máár zo’n 200 liter volume heeft zijn ze dus aanzienlijk goedkoper. En geloof het of niet, maar met een dakoppervlakte van tegen de 100 m2 zitten twee IBC containers na een goede stortbui al vol. Vermenigvuldig het aantal millimeter regen met het aantal m2 dakoppervlakte en je hebt het aantal liter wat een regenbui oplevert.

Afkoppelen van regenpijpen met achter afvoerpijp naar wadi

De overloop van de IBC containers, evenals de regenpijpen van het huis, willen we koppelen aan een waterafvoer van 200mm welke loopt naar de voormalige beerput én een wadi aan de voorzijde van het huis. Bij het leggen van de buizen bleek achter het huis rioolbuis in de weg te liggen. De overloop van de IBC containers hebben we dus tijdelijk de tuin in laten lopen.

De hergebruikte buizen zijn van zeer hoge kwaliteit hebben maar enkele euro’s per meter gekost. Een deel van het huis hebben we niet kunnen koppelen aan deze buizen. Daar hebben we er voor gekozen om via een eigen buis het regenwater te leiden naar een vijver. Het water in de vijver blijft staan maar kan overlopen naar de wadi. En daar ontstond weer het idee voor het creëren van een een werkende miniatuur stuwdam uit afval welke, in combinatie met de wadi en kruidenspiraal bij voorbijgangers op een leuke manier bewustzijn dient te creëren rond duurzaamheid.

Stapelen van stenen voor de kruidenspiraal
Bouw van miniatuur stuwdam

De uiteindelijke uitvoering wijkt dus wat af van het bij de gemeente ingediende plan, maar met alle toevoegingen zeker niet minder. Vooral met de toevoegingen aan de wadi in de voortuin hopen wij anderen ook te inspireren een creatieve invulling te geven aan het verduurzamen.